Posted on

Kādas tehnoloģijas izmanto ģeodēzisti?

Kas tad būtu ģeodēzija un tās nozares? Ar doto terminu mēs saskaramies tikai tad, ja mums būs nepieciešams pasūtīt jebkādus zemes uzmērīšanas darbus. Ģeodēzija ir būtiska zinātnes nozare, kura izmantojot zemes mērīšanas metodes, pēta zemes reljefa formas kā arī nosaka to lielumu. Turklāt tā zinātnes nozare iedalās vairākās dažādākās nozarēs, kā piemēram, topogrāfija, ko vel sauc konkrēti – mērniecība. Šīs nozares ir vajadzīgas, priekš tam, lai izprastu zemes robežas un arī valsts lielumu. Bez šaubām visi atcerās no ģeogrāfijas tādu lietu, piemēram, kā topogrāfiskais plāns vai robežu plāns, viss kopumā ļauj izprast robežas un lielumus.

Galvenās sfēras plašajā ģeodēzijā

Nav noliedzams, ka, kad ģeodēzija būs salīdzinoši daudzveidīgs termins, bet dažādiem uzdevumiem tika izcelti īpasi virzieni, mēģinot īstenot iecerēto. Tiek izcelta augstākā ģeodēzija, kur mērnieks veic mērījumus zemeslodes apmēros, nākamā būs zemā vai arī topogrāfija jeb mērniecība, lai noteikt savstarpējo attālumu un lielumu netālu esošiem objektiem. Protams vel ir pieejamas kartogrāfija un ari inženierģeodēzija, kur kartogrāfija palīdz veidot kartes, taču otrā tiek pielietota būvniecībā un citos procesos. Latvijas teritorijā ir zemes kadastrs, kur, pēc tam kā tikai veikta kadastrālā uzmērīšana, tiek apvienota informācija par zemes īpašumiem un apmēriem, un pastāv meliorācijas kadastrs, kur jau dati ir par dambjiem un ūdensnotekām, valsts līmeņa drenāžas sistēmām.

Topogrāfija mūsu valstī, kur tad var griezties?

Šeit nav svarīgi kādi konkrēti pakalpojumu ir vajadzīgi, vai arī tie varētu būt atjaunots robežu plāns, vai arī dažāda tipa zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai pat tāda lieta kā topogrāfiskais plāns, būs vajadzīgs kvalificēts Latvijas mērnieks, kurš prot savu darbu. Mērnieks ir tāda tipa zinātnieks, kas pārzin ne vienīgi ģeogrāfiju un fiziku, bet arī mūsdienīgas tehnoloģijas un spēj strādāt ar tāda tipa iekārtām piemēram, kā 3d skenēšana vai lāzerskenēšana. Tad, kad tiek sūtīta topogrāfija cena protams spēlē diezgan lielu lomu, tā kā tā nedrīkst būt zema, bet, ņemot vērā tirgu, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.