Posted on

KAS REGULĒ NOTEKŪDEŅU SISTĒMAS PRASĪBAS PAŠVALDĪBĀ?

Visu pievadkomunikāciju izbūvēšana no jauna vai tehniskais stāvoklis jau esošajām, ir viena no galvenajām lietām ar ko jātiek skaidrībā plānojot jauna mājokļa celtniecību vai esošā kapitālo renovāciju. Atsevišķi komunikāciju veidi, piemēram ūdens un kanalizācija, ir ierakti zemē, attiecīgi, ja gadās kādas problēmas, tad to novēršana ir sarežģītāka. Kanalizācija ir viena no galvenajām komunikācijām, kas jāizbūvē jebkurā mājoklī. Ir iespējams izvēlēties starp dažāda veida kanalizācijas un notekūdeņu apsaimniekošanas iekārtu uzstādīšanu.

GRUNTSŪDEŅU LOMA KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS IZBŪVĒ.
Ja izvēle krīt par labu bio kanalizācijas sistēmas izveidei, tad ieguvums būs izfiltrētais tehniskais ūdens, ko pēcāk var izmantot saimniecībā, piemēram, laistot dārzu. Bioloģiskā attīrīšanas iekārta ir parocīga ne tikai tādēļ, ka veic notekūdeņu pārstrādi, bet arī tādēļ, bioloģisko attīrīšanas iekārtu apkope neprasa lielus ieguldījumus un jāveic tikai dažas reizes gadā. Lai savā īpašumā ierīkotu septiķis, ir jānoskaidro dažas nianses pašvaldībā sakarā ar gruntsūdeņu līmeni. Vislabākā opcija ir pieslēgšanās pilsētas centralizētajai kanalizācijas sistēmai, taču, ja šāda iespēja nav parocīga vai finansiāli iespējama, jāapsver citi varianti. Mazāk apdzīvotās vietās un lauku rajonos pieeja centrālajam pieslēgumam nav, tādēļ jāapsver doma par septiķa vai bioloģiskās notekūdeņu sistēmas ierīkošanu.

KAS VEIC SEPTIĶU TĪRĪŠANU?
Ierakt zemē sptiķi var tajās Latvijas apdzīvotajās vietās, kurās ir zems gruntsūdeņu līmenis. Vietās ar augstu gruntsūdeņu līmeni labākais risinājums būs bioloģiskās attīrīšanas iekārtas. Jautāsiet, kāda atšķirība? Pirms sniedzam atbildi, jāpiemin, ka katram īpašuma un projekta veidam piemērota kanalizācijas sistēma ir jāizplāno laikus. Tātad – septiķiem, visbiežāk, ir divi rezervuāri, kurā notiek filtrācijas process. Pirmajā rezervuārā nonāk ikdienas sadzīves notekūdeņi ar visu saturu, kas tālāk notek otrajā tvertnē. Tādēļ septiķis ir jātīra pašvaldības noteikumos noteiktajā kārtībā, kas parasti ir ne retāk kā vismaz reizi gadā. Šāds risinājums ir lieliski piemērots nelielām privātmājām vai vasarnīcām. Septiķa tīrīšanas īpatnības saistītas ar to, ka ūdens, kas tur uzkrājas, ir kaitīgs apkārtējai videi. Savukārt bioloģiskajās attīrīšanas iekārtās dzīvo baktērijas, kas pārtiek no notekūdeņos esošajām organiskajām vielām, tādējādi to attīrot un padarot lietojamu atkārtoti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.