Posted on

KĀ TĪRĪT NOTEKŪDEŅU SISTĒMU?

Jebkurš privātmājas īpašnieks zina, cik liela nozīme ir visu komunikāciju uzturēšanai kārtībā un jau precīzai izbūvei un plānošanai pirms pamatu likšanas. Šajā jautājumā īsti nav tādu faktoru uz kuriem pievērt acis ar domu, ka kaut kad nākotnē gan jau tas tiks sakārtots. Nedrīkst ignorēt pirmos problēmu vēstnešus, jo tas var novērst pie daudz lielākām problēmām. Notekūdeņu apsaimniekošanas sistēmai ir ne tikai loma katra cilvēka veselībai un sanitāru apstākļu nodrošināšanai, bet arī ekoloģiskas vides uzturēšanā. Ikdienā, mājsaimniecībā, dažādu darbību rezultātā tiek patērēts ļoti daudz ūdens, kas ir jānovada dabai draudzīgā veidā, neradot antisanitārus apstākļus un neveidojot nepatīkamas situācijas, kad kanalizācija regulāri aizdambējas gan virtuvē, gan vannas istabā. Privātmājām, visbiežāk, tiek piedāvāti divi risinājumi – septiķa vai bioloģiskās attīrīšanas iekārtas ierīkošana(spied te – http://www.bio-kanalizacijas.lv/septikis/). Pilsētās dzīvojošajiem, kuri vēlas būvēt paši savu māju, var būt arī iespēja pieslēgties pilsētas kanalizācijas sistēmai, bet mazliet attālākos lauku rajonos šādu iespēju nav.

GRUNTSŪDEŅU LOMA KANALIZĀCIJAS SISTĒMAS PLĀNOŠANĀ UN IZBŪVĒŠANĀ

Ir trīs dažādi notekūdeņu novades veidi – pieslēgšanās centrālajai pilsētas kanalizācijai; ja šāda iespēja nav, tad ir opcija ierīko bioloģisko attīrīšanas iekārtu vai arī septiķi. Ar funkcijām bagātākā ir bioloģiskā attīrīšanas iekārta. Attīrītais ūdens ir lietojams atkārtoti, piemēram, dārza laistīšanā. Bioloģiskās attīrīšanas iekārtas darbojas, izmantojot elektrību, tačuu patēriņš ir pavisam neliels. Septiķa ierakšana zemē nozīmē divu vai trīs tvertņu uzstādīšanu, kurā ūdens tiek atdalīts no tā satura. Asenizācijas pakalpojumu sniedzēji ir tie, kas nodrošina septiķu tīrīšanu un ierodas pēc pieteikuma saņemšanas.

KAS VEIC KANALIZĀCIJAS SEPTIĶU ASENIZĀCIJU?

To, kur un kādu kanalizācijas sistēmu ierīkot, nosaka pašvaldības saistošie noteikumi. Pieslēgums pie pilsētas kanalizācijas, joprojām sanāk vienkāršākais, ja tuvākais vads ir 200 metru attālumā. Kā jau vienmēr, daudz nosaka izmaksas un iespējas – vai darbu veiksiet paši, nepieciešamo materiālu cena un tamlīdzīgi faktori. Ja šāda veida pieslēgums nav pieejams, tad visu pārējo nosaka gruntsūdeņi. Privātmāju, kuru apdzīvo viena ģimene vai nelielu vasarnīcu, var aprīkot ar septiķi, kas tiek iztīrīts lai nepiesārņotu dabu. Savukārt, bio kanalizācijas darbības rezultātā izmantoto ūdeni var lietot atkārtoti un tas tiek attīrīts ar baktēriju palīdzību, kas barojas no organiskajām vielām, turklāt, jo ekoloģiskāku sadzīves ķīmiju lietosiet ikdienā, jo tīrāks ūdens būs gala rezultātā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.