Posted on

Mērnieks kā arī viņa pakalpojumi mērniecībā

Kas tad būtu ģeodēzija? Ar doto jautājumu mēs saskaramies vienīgi tad, kad mums ir vajadzīgs veikt jebkādus zemes mērīšanas darbus. Pati ģeodēzija ir liela zinātnes nozare, kas izmantojot metodes ko pielieto mērniecība, analizē zemes formas un nosaka to lielumu. Kā arī tā zinātnes nozare iedalās daudzās dažādākās nozarēs, piem., topogrāfija, ko bieži vien vienkārši sauc – mērniecība. Šīs nozares ir ļoti svarīgas, priekš tam, lai izprastu savas zemes robežas un arī pa veselu valstu apmērus. Droši vien visi atcerās no ģeogrāfijas stuntām tādu lietu, kā topogrāfiskais plāns vai robežu plāns, viss kopumā ļauj izprast robežas un lielumus.

Ģeodēzija vai tās iedalījums

Var izcelt sekojošas ģeodēzijas nozares: , piemēram, topogrāfija, kura ir zemes virsmas apraksts, inženierzinātņu mērniecība, ko izmanto būvniecības procesos un tas ietver tehnoloģiju un darba organizāciju, lai atrisinātu dažādas inženierijas problēmas. Hidrogrāfija ir ģeodēzija, kas pēta ūdeni. Izmantojot aerofotogrāfiju tiek veidotas kārtis, bet kadastrālā zemes robežu uzmērīšana ir nozare kas novērtē un uzskaita dabas resursus un inženiertehnisko darbību. Šodien iekārtu pasaule ir milzīga un jebkurā sfērā mērnieks izmanto dažādas ierīces, piemēram kā lāzerskenēšana vai 3d skenēšana, priekš tam lai izmērījumi būtu pēc iespējas precīzi. Pie mums Latvijā ir gan zemes kadastrs, kur apvienoti visi īpašumi, dati par to lielumu un saimniekiem, un arī meliorācijas kadastrs, kurā ir valsts objekti, piem., ūdensnotekas un arī sūkņu stacijas.

Profesija Latvijas mērnieks – ko tieši veic un kur var tādu atrast?

Nav nozīmīgi kādi tieši pakalpojumi būs nepieciešami, vai tas būtu atjaunots zemes robežu plāns, vai arī dažāda veida zemes ierīcības projekti, kadastrālā uzmērīšana vai pat topogrāfiskais plāns, būs vajadzīgs kvalificēts Latvijas mērnieks, kurš zina savus darbus. Pats mērnieks ir tāda tipa speciālists, kas zina ne vienīgi ģeogrāfiju vai fiziku, bet arī, piemēram, mūsdienu tehnoloģijas, kā arī var darboties ar tāda tipa iekārtām piemēram, kā 3d skenēšana vai lāzerskenēšana. Tad, kad tiks pasūtīta topogrāfija cena protams spēlē ne mazāk būtisku lomu, jo tā nedrīkst būt zema, taču, balstoties uz tirgus situāciju, jāņem vērā vidējs izcenojums.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.