Posted on

Lēcas acīm šodien izbrīna ar savu piedāvājumu – sarkanas, zaļas, vai pat zvēru acs krāsas!

Tad, kad tika izgatavotas lēcas, tajā brīdī pilnīgi pārvērtās cilvēku uztvere par to, kā var koriģēt redzi. Pacienti, kas slikti redz tālu vai tuvumā, var bez bailēm braukt ar mašīnu, nodarboties ar sportu, peldēt un protams, arī saredzēt dažāda veida uzrakstus bez brillēm. Bet kā kontaktlēcas parādījās?
Tas laikam liekas ne visai ticami, bet mēģinājumi radīt lēcas acīm bija jau uzsākti sešpadsmitā gadsimta pašās beigās un tas bija paša Leonardo da Vinči izmēģinājums. No viņa palikušajos pierakstos bija 1508.g. uzmetumi, kur attēlota ierīce, kas paredzēta redzes labošanai. Šajos dokumentos aprakstīts, ka savdabīga lēca jāuzstāda tieši uz acs un ierīce palīdzēs redzēt. Mūsdienās zinātnieki ir pārliecināti, kad tieši šis Leonardo izgudrojums kļuva jau par mūsdienu kontaktlēcas prototipu.
Taču da Vinči izgudrojums tajā laikā nedabūja atzinību un gandrīz četrsimt gadus bija aizmirsts. Tikai 1887.gadā vācu stikla pūtējs F. Mullers izmantoja Leonardo ieceri. Viņa lēcas acīm bija protēzes, kas bija ar acs veidolu. Lēcas daļa, kura atrodas uz baltuma acij, bija no balta stikla, taču sastāvdaļa, kas ir virs zīlītes – no caurspīdīga.
Taču pa īstam milzīgs sasniegums bija tad, kad Kevins Tauhey 1947.gadā izveidoja pirmās kontaktlēcas ar mazu diametru, kas aptvēra tikai radzeni, šīs kontaktlēcas bija taisītas no plastmasas, un nemaz nelīdzinājās stikla lēcām. Vēlāk lēcas pārtapa par tādām, kādas tieši tās mēs zinām šobrīd.

Savukārt mūsdienās pat var iegādāties kontaktlēcas internetā, bez šaubām, ja ir zināms, kādas Jums nepieciešamas. Bet pastāv pat tāda tipa kontaktlēcas interneta veikals, kurā pieejami acu ārsti, kuri var arī pārbaudīt acis un izrakstīt lēcas acīm. Tehnoloģijas attīstās un viss paliek ērtāks. Pie tam, ja agrāk pašas pirmās kontaktlēcas bija tiešām diezgan dārgas, tad tagad kontaktlēcas cenas patīkami pārsteidz.

Kontaktlēcas internetā vai salonā, kā tad nepazust dažādībā?

Jebkādas kontaktlēcas internetā vai optikā ir dalītas dažādos veidos, tipos atkarībā no to mērķa, izejmateriāla, valkāšanas režīma kā arī nomaiņas termiņa. Viennozīmīgi tas ietekmē ne vien Jūsu izvēli, bet, protams, arī jebkuras lēcas cena būs atkarīga no šiem kritērijiem, uzzināt vairāk par tiem var zemāk rakstā.

Lēcas acīm pēc to materiāla var tikt dalītas cietajās un mīkstajās kontaktlēcās. Cietas var būt gaisa caurlaidīgas un nē. Bet mīkstās lēcas acīm ir visbiežāk sastopamas mūsdienu lietotāju vidū un tās ir hidrogēla vai silikona hidrogēla lēcas.

Pēc to valkāšanas veida, kontaktlēcas var arī dalīt kā viendienas, kuras tiek izņemtas vakarā, elastīgas, kuras ņem ārā pēc dažām dienām, ilgstošas un nepārtrauktas, kur nēsāt lēcas līdz pat 30 dienām. Kontaktlēcas iespējams sadalīt pēc no nomaiņas perioda: tradicionālās lēcas ar kalpošanas laiku no 6 mēnešiem līdz 1 gadam.

Plānveida kontaktlēcas – vienas dienas, 2 nedēļu, 1 mēneša lēcas. Protams, vienas dienas lēcas cena būs lielāka ilgtermiņā nekā, kā piemēram,, trīsdesmit dienu. Tajā pat brīdī vienas dienas kontaktlēcas tad ir domātas ļoti jūtīgām acīm.

Vēl lēcas iedalās pēc krāsas un pēc šī faktora kontaktlēcas interneta veikals kā var nodrošināt gan bezkrāsainas, gan toni piešķirošās, gan ir tādas, kur krāsu palete ir milzīga un būtiski var izmainīt klienta acu krāsu. Kontaktlēcas, kas domātas vien acu krāsas maiņai, var ražot ar 0 dioptriju.

Kā redzams kontaktlēcas internetā vai varbūt optikas salonos pastāv ļoti dažādas, būs sākumā tikai jāatrod savs izvēles variants!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.