Posted on

Kolagēns locītavām vai ādai-kādu labumu tas mums dod?

Pats kolagēns jau ir galvenais strukturālo olbaltumvielu veids cilvēka organismā, kam tieši tomēr ir svarīga loma izturīgu muskuļu, nagu un vēl pārējo ķermeņa audu veidošanā. Turklāt dabīgais kolagēns ir bāze sarežģītākām ķermeņa struktūrām, kā piemēram, zobiem, kauliem, skrimšļiem un pat iekšējiem orgāniem. Pats kolagēns notur mitruma līmeni ādā, kas sniedz iespēju būt stingrai, kā arī minimāli aizsargā dermas virsējo slāni no UV bojājumiem. Citiem vārdiem sakot, kolagēns jau ir svarīga Jūsu dermas sastāvdaļa, tieši bez kā tā vienkārši nespēj saglabāt savu jaunību un veselību. Kādēļ mums nāk pie sirds uztura bagātinātāji, kā arī izmantošanā nokļūst dzeramais kolagēns vai pulveris? Jo trīsdesmit gados kolagēna sintēze uzsāk strauji mazināties, kas noved pie pašas dermas novājēšanas, ļenganuma kā arī sausuma. Parādās pirmās grumbas, novājinās locītavas un kauli, bet ķermeņa sevis dziedināšanas spējas samazinās. Tāpēc kolagēna lietošana kļūst par katras dienas daļu daudziem no mums.

Kolagēna sadalījums tieši pēc viņa ietekmes

Uztura bagātinātāji, kuros ir kolagēns, pirkt var iepakojumos, kur ir marķējums: I, II, III tips. Kopā eksistē pat 28 savādāka varianta kolagēna, taču mūsu organisms pieņem 1.,2.,3. un 4. veidu. Ražojot kolagēnu, galvenokārt jau tiek izlaisti pirmie 3 tipi. 1. tipa kolagēns ādai, kauliem, cīpslām, acu radzenei, muskuļiem un citam. II tipa kolagēnu izmanto tieši, kā kolagēns locītavām, taču trešā tipa kolagēns – iiesaistīts asinsvadu ražošanā, pie tam šis kolagēns muskuļiem ir kārtīgi atbilstošs un arī ādai. Minētie tipi pēc struktūras ir viens otram līdzīgi. Tie atšķiras viens no otra pēc secības, kā aminoskābes tiek veidotas, un oksilizīna atlikumu skaita ķēdē. Praksē jau var teikt, kad viena veida kolagēni atšķiras, var būt to sekmē pati formula, piedevas un veids, kā tas izdalās. Gadījumā ja cilvekiem ir nepieciešams kolagēns, priekš tam, lai risinātu kādu konkrētu problemsituāciju, tajā gadījumā labāk atlasīt šeit vispiemērotāko, piem., kolagēns nagiem, ādai vai varbūt kolagēns locītavām, taču, ja gribat “visam un profilaksei”, šajā gadījumā labāk izvēlēties to tipu, kur ir dažādas piedevas.

Dabiskais kolagēns, kurā vietā to pirkt un kā?

Kolagēna uzņemšanai pastāv ļoti daudz norādījumu, bet pirms kolagēns tiek pirkts, vesiet īpašu vērību sekojošiem momentiem. Kāda tieši veida pats kolagēns būs dominējošais, atceraties, kad pirmie 3 tipi būs īpaši nozīmīgi cilvēkam. Kolagēna izcelsme – dzīvnieku dabas kolagēns, kurš iegūts no liellopa, tādā pat veidā piemēram, kā olas produktu kolagēns, ir lētāks un visticamāk izraisa alerģiju. Tāpēc tieši jūras kolagēna lietošana ir labaka. Jebkurš dabiskais kolagēns, it sevišķi kolagēna pulveris varetu būt ar nepatīkamu smaku, līdz ar to ražotāji sastāvam bieži pievieno sintētiskas smaržvielas, kuras samazina kvalitāti. Tad, kad būs izvēlēts pats kolagēns, pirkt labāk tādu, kam tieši būs dabisks sastāvs bez jebkādiem ķīmiskiem piemaisījumiem. Protams, būtisks būs ne tikai kolagēns, atsauksmes ir ne mazāk būtiskas, un arī tad kolagēna lietošana atnesīs gaidīto rezultātu. Pie tam atsauksmes svarīgi ir iepazīties arī konkrēti par interneta vietni.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.