Posted on

Latvijas valsts nodrošina finansiālu atbalstu cietušajiem Ukrainas karā

Šodien katrs ir informēts, kādas tieši šausmas notiek Ukrainā. Šajā brīdī neviens nevar palikt vienaldzīgs, redzot kā cilvēki pazaudē mājvietas, tuvos cilvēkus un arī dzimteni. Plašajā pasaulē dotajā brīdī ir miljoniem kara bēgļu, kas bēguši no kara briesmām, kaut gan liela daļa palika kara zonā un vēl mēģina cīnīties par savām mājām. Palīdzība nepieciešama visiem, kā cilvēkiem, kas jau ir devušies prom, gan tiem, kuri palika. Viennozīmīgi tas cik lielā daudzumā tiek īstenota ziedošana, runā par visas pasaules saliedētību, atbalsta sniegšanas laikā. Svarīgākās būs cilvēcīgās vērtības un tagad galvenā vērtība ir spēja un arī vēlme sniegt palīdzību.

Saziedotā nauda un pirmās nepieciešamības lietas – vai nonāk pie adresāta?

Brīdī, kad tiek pieņemts lēmums izdarīt ziedojumu, galvenais būs pareizās organizācijas atrašana. Visplašāk pazīstamā vietne ziedot.lv jau ir zināma un droša vieta, taču nemaz nav vienīgā. Pastāv liels skaits dažādu biedrību un arī organizāciju, kas saskaņotā kārtībā vāc ziedojumus un piegādā tos jau uz Ukrainu. Iespējams ziedot pa tiešo Ukrainas oficialajās vietnēs redzamajos rekvizītos, tādējādi palīdzot finansiāli. Ir arī cilvēki, kas ziedo ne tikai naudu, taču arī dažādas lietas, medicīnas rakstura preces, rotaļlietas, apģērbu, apavus un pat pārtiku. Parasti tādas sabiedrības sniedz atskaiti jau par to, ka ziedotie līdzekļi nonākuši galamērķī.

Vispārīgie ziedojumu vācēji arī atskaitās tieši par to, kur un kā tiek novirzīta palīdzība. Kā piemēram, www.ziedot.lv izceļ trīs virzienus, kur pats pirmais ir Ukrainas valsts teritoriālie aizsardzības spēki. Otrā plūsma ir humānā palīdzība un kā trešais – palīdzība bēgļiem. Pilnīgi visi šie virzieni tiek skaņoti ar Latvijas Ārlietu ministriju un katru nedēļu tiks gatavotas atskaites par to izlietojumu.

Palīdzības rokas sniedzēji pie mums

Pilnīgi visi esam dzirdējuši par fenomenālo Latvijas tautas palīdzības nodrošināšanu, ziedojot Ukrainas iedzīvotājiem portālā www.ziedot.lv, kur jau ir saziedoti gandrīz devii ar pusi miljoni eiro. Papildus ziedošanā piedalās pilsētu pašvaldības, mēģinot atrisināt kara bēgļu izmitināšanas jautājumus un piegādājot ziedojumus taisni jau uz Ukrainu. Pārsteidz pat atsevišķu novadu amatpersonas, kā piemēram, Smiltenes novada deputāti, kas visi savu februāra algu ziedoja Alūksnes un Apes novada fondam akcijai “Palīdzēsim Ukrainas tautai”. Bet, piemēram, “Narvesen” savos kioskos un vēl Rimi veikalos tiek izvietotas finansiālās palīdzības vākšanas kastītes Ukrainas valstij. Latvijas biznesmeņi apvienojās kustībā “Uzņēmēji mieram” un arī sāka ziedošanas vākšanas kampaņu, lai savāktu finansiālu atbalstu Ukrainai. Vienaldzīgi nevareja palikt arī ļoti bagātie cilvēki, kā piemēram, kā ziņo diena.lv Germans Khans, Mihails Fridmanis un Pjotrs Avens ziedoja 10 miljonus ASV dolāru karā cietušajiem Ukrainas ebrejiem. Kā arī Fridmans, Avens un Andrejs Kosogovs saņēma atļauju palielināt Alfa-banka Ukraina  bankas kapitālu par vienu miljardu dolāru, vairāk var uzzinat šeit.

Un palīdzības sniedzēju skaits jau ir nebeidzams, cilvēki arī tagad ziedo un palīdz bēgļiem. Nepaliksim malā, sniegsim palīdzības roku šiem nabaga cilvēkiem!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.