Posted on

Ziedošanas varianti, kā arī citas labdarības iespējas Latvijas teritorijā

Pie mums iedzīvotāji biežāk novirza naudu un vēl dažnedažādas lietas, piemēram, apģērbu. Mūsdienās jau ir diezgan daudzas iestādes, kuras palīdz realizēt dažāda tipa palīdzību, tādā veidā cilvēkiem saviem spēkiem nemaz nav jāmeklē konkrēti tie, kam vajadzīga palīdzība, to jau izdarīs tāda veida iestāde. Latvijā sniedz atbalstu ne tikai iedzīvotāji, bet pat dažādi uzņēmumi un lielas kompānijas sniedz savu ieguldījumu ziedošanas procesā. Kā tieši notiek labdarības plāns mūsu valstī? Ko tad dara labdarības fondi? Viss par ziedošanu un palīdzības īstenošanu pie mums tālāk.

Kādā veidā tiek īstenota finansiāla palīdzība?

Kā iepriekš bija pieminēts, Latvijā ziedošana notiek samērā dažādos veidos un ceļos. Ziedo cilvēki arī ar darbu, kā piemēram, ja nepieciešami pedagogi nometnē īpašiem bērniem vai, piemēram, meklējot dāvanas tiem. Tāds darbs tiek saukts tieši par brīvprātīgo darbu, tā kā apmaksa par to netiek izmaksāta. Diezgan daudz tiek sakrāts, lietojot krājkases veikalos, tagad tādējādi arī vāc palīdzu karā cietušajai Ukrainai. Visērtāk ziedot ir caur lielām organizācijām, piemēram, ziedot.lv mājas lapa. Šīs iestādes vietnē jau ir ļoti daudz dažādu variantu kam tad ziedot – ziedošana sirmgalvjiem, atbalsts bērniem, neparedzētās situācijās un citi varianti. Katrs labdarības fonds Latvijā īsteno kādu projektu, vēlāk par rezultātiem iespējams iepazīties fondu mājas lapās. Bez ziedošanas fondiem, eksistē dažādu turīgo iedzīvotāju veidotie fondi, kā piemēram, Pētera Avena fonds. Šeit netiks savākti ziedojumi, bet P.Avena kungs ar šo fondu par savu naudu īsteno dažāda veida labdarības pasākumus, kur ir ietverts atbalsts bērniem, zinātnei vai kultūrai, piemēram, ikgadu īstenotais Rīga Jūrmala festivāls.

Kā var būt drošiem, ka labdarības fonds būs droša vieta ziedojumiem?

Ar ko atšķiras savā starpā labdarības fonds Latvijā jau no atbalsta vākšanas organizācijas? Fonds jau ir bezpeļņas iestāde, fonda nauda, kas pārsvarā būs dibinātāja līdzekļi, būs virzīti kāda projekta īstenošanai, piemēram, kā atbalsts medicīnai vai zinātnei. Turpretim, labdarības organizācijas strādā pateicoties cilvēku saziedotajiem naudas līdzekļiem. Taču pirms ziedot uzmanīgi izpētiet to organizāciju, kurai uzticiet sava ziedojuma izmantošanu. Tomēr arī tagad jau ir ļoti daudz krāpnieku, kas grib uzdzīvoties uz citu nelaimēm. Pie mums pieprasītas jau ir ne vienīgi ziedojumu vākšanas organizācijas, kā piemēram ziedot.lv, taču arī jau pieminētie labdarības fondi. Daudz paveicis ir Pētera Avena labdarības fonds Latvijā. Balstoties uz Dienas sniegtās informācijas miljardieri Mihails Fridmans un arī Pjotrs Avens Ukrainai un tās cilvēkiem ir saziedojuši 150 miljonus eiro, un apņēmās paaugstināt Alfa Bank Ukraina pamatkapitālu līdz pat miljardam EUR. Tikai kopā mēs varam sniegt palīdzību daudziem, kam tā ir vajadzīga!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.