Posted on

Redzes pārbaude – kā var nekļūdīgi atrast ārstu?

Vairāki cilvēki līdz galam neizprot tieši ar ko atšķiras savā starpā optometrists un tāds ārsts, kā oftalmologs, vai, piemēram, kas būtu optiķis. Īstenībā, tas ir tādēļ, kad diezgan daudzus gadus ikviens acu ārsts tika dēvēts par okulistu. Laikam ejot, daudzas klīnikas sāka izmantot jauno terminoloģiju, līdz ar to klienti sāka apjukt, kas tieši jau ir kas un pie kāda speciālista tad ir tieši acu pārbaude. Tālāk mēģināsim noskaidrot, ar ko nodarbojas minētie ārsti, starp kādam tad specialitātēm ir starpība un starp kurām tās nemaz nav. Un būs iespēja uzzināt, kā tad izvēlēties profesionāli un kam tad vērst īpašu uzmanību.

Kur labāk būtu veikt pārbaudi acīm?

Tad kādi tieši eksistē acu ārsti? Pirms tam jau bija viens speciālists okulists, pie kura un gājām pārbaudīt redzi, šodien redzes speciālisti veic noteiktas darbības, saskaņā ar savu profesiju. Optometrists ir speciālists, kas strādā ar acu slimībām un kuram būs medicīnas personas sertifikāts atbilstoši savai kvalifikācijai, kas jāatjauno ik pēc 5 gadiem. Šāds speciālists skatās kopējās slimības, tad, kad būs veikta redzes pārbaude, strādājot kā ar pašu redzi kā objektu, kā arī jau ar pašu acs orgānu. Šis speciālists jau var izrakstīt arī brilles kā arī kontaktlēcas. Un, ja būs identificētas problēmas, optometrists klientu nosūta jau uz ārstēšanu. Šādu ārstēšanu veic oftalmologs acu ārsts. Oftalmologs – okulists, kā pienākumos ietilpst redzes pārbaude, ārstēšana, diagnostika, preparātu nozīmēšana, gan arī ir tādi oftalmologi – acu ārsti, kas veic operācijas uz acīm. Pie tam šie ārsti ļaus pasūtīt brilles vai kontaktlēcas. Un optiķis, kurš nav ārstnieciskā persona. Viņš darbojas jau ar recepti, kuru dabūjāt tieši no oftalmologa vai arī optometrista. Optiķis var izgatavot koriģējošās brilles atbilstoši receptei, sataisīt rāmjus, protams, arī piemeklēt tām materiālus. Pastāv vēl sasaistīta specialitāte: optometrists, kas ir arī optiķis. Viņš var arī pārbaudīt redzi un izgatavot attiecīgās koriģējošās brilles.

Ko pasākt, kad vajag sameklēt acu speciālistu galvaspilsētā vai, piemēram, citur mūsu valstī?

Pirms meklēt acu speciālistu, sākumā būtu jāsaprot – kas konkrēti būtu nepieciešams vai tas būtu oftalmologs, vai optometrists. Kā jau tieši tas tika augstāk minēts, optometrista uzdevums tomēr ir redzes pārbaude, savukārt oftalmologa – ārstēšana. Tā kā šie speciālisti ir ārstnieciskās personas, tiem jāuzrādās ārstu reģistrā. Protams ir ērti, kad ir iespēja digitāli pierakstīties, ja ir nepieciešama acu pārbaude, nekā ilgi gaidīt, zvanot pa telefonu. Uzreiz apskatiet klientu atsauksmes, ja tādas ir tieši par konkrēto acu ārstu. Mūsdienās optometrists ir pat atrodams optikas salonos, kur jau var pie reizes uzreiz izvēlēties arī koriģējošās brilles.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta.